2013.12.26.
22:45

Írta: Somebody

800 méter: Kelly's & Tao deathmatch

800m-kinai-kiskrt-top.jpg

Folytatva az elkezdett, de soha nem folytatott sorozatok sorát (lásd még: A hűtő aljából) a 800 méterben egymástól kőhajításnyira lévő konkurens helyeket tesztelünk, hogy megtudjuk, ki az alfahím a környéken. Az első felvonásban az Astoriánál lévő Kelly's Food és a Kálvin téri TAO csap össze.

A kínai konyhát mindenki szereti – aki mást állít, az vagy hazudik, vagy még önmagának sem hajlandó beismerni. Viszont azt is tudjuk, hogy ez az egyetlen hely, ahol kutyából igenis lehet szalonna, sőt, akár még szecsuáni csirke is. Most azonban tegyük félre félelmeinket, mert ettől a piacos-bódés vonaltól (remélhetőleg) eltávolodva, kultúrált, belvárosi kínai éttermek után néztünk.

800m-kinai-kiskrt-kivul.jpg

Forrás: Kelly's és TAO Facebook

Kezdjük a piros sarok bemutatásával: a  Kelly's  (teljes nevén Kelly's Best of Food and Café Very Number #1 Great Restaurant) a Dohány utca torkolatával szemben, mindenféle szuperlatív jelzővel és All you can eat feliratokkal hívja fel magára a figyelmet. Az étterem tiszta, külsőre nem valami hangulatos, először belépve a lelkes kínai srác elmagyarázza, hogy működik a rendszer: az all you can eat tál 1990 Ft, a nagy tál 1100 Ft, a kis tál 800 Ft – ezeket lehet megpakolni, de mielőtt magyar állampolgárhoz méltóan kamatoztatnánk az Ikeában és mediterrán szállodák reggelijein szerzett tudásunkat, közlik, hogy a pakolásra magassági és súlylimit van, ami felett a tányér automatikusan 1990 Ft-os tányérrá avanzsálódik. Szóval csak óvatosan.

A svédasztalokon az összes keleti klasszikus megtalálható: csirke gombával és takonnyal, marha csípős takonnyal, kacsa folyósabb takonnyal (ne értsetek félre, élek-halok az ún. takonyért, csak nem tudok rá találóbb kifejezést). Akinek ez nem lenne elég, van sushi (szintén limites, egy tányérra max 6 kerülhet), mindenféle rántott zöldség és rántott csirke, valamint leves (különáras) és saláta. Most pedig genya leszek, és mielőtt részleteznénk az ízélményt, bemutatom az ellenfelet.

A kék sarokban öklöző  TAO -t bizonyára egy közgázosnak sem kell bemutatni, de a többiek kedvéért megteszem. Szintén igényes és tiszta, galériával, illetve fedett kinti résszel, ami nyáron különösen előnyös. Klasszikus tálcás, a választék nagy (napközben – este szinte semmi), a tofutól a brokkolis csirkén át az osztrigaszószos marháig terjed, de a legnagyobb kedvenc az amerikai csirke. Annak ellenére, hogy a legtöbb, nyilvános WC-ből és palatetős sufniból átalakított ázsiai étteremmel ellentétben maximálisan európai a berendezés, az árakban legfeljebb árnyalatnyian tükröződik ez – étvágytól és ízléstől függően 650-től ezerpárszáz forintig (mondjuk ez már az osztrigás marha kategóriája) terjed a skála, de a kis adagtól is jól lehet lakni.

800m-kinai-kiskrt-cu.jpg

A küzdelem mondhatni eddig kiegyenlített, lássuk a tesztalanyokat. Amint látjátok (vagy nem, nem leszek ételfotós, az biztos), megpróbáltam ugyanazt kérni/szedni a két helyen, ez pedig nem más, mint a gombás-bambuszos csirke. A Kelly'sben a tányér ár-érték arányának növelése céljából rántott cukkinit és csirkét is szedtem hozzá. A tesztelt étel olyan, mint az olasz éttermek bolognaija – minden kínai étteremben, étkezdében és józsefvárosi sintértelepek üzemi menzáján megtalálható, az íze pedig többé-kevésbé ugyan az. Tesztalanyaink között viszont vannak különbségek.

 Tao 

Nem akarom magamat a "kínai" és a "fine dining" szavakat egy mondatban használva égetni, de a Kálvin téren kicsit sikerült az amúgy nem valami high class ázsiai gyorskaját kicsit elegánsabbá tenni: elég sok zöldség, illetve hús (egész nagy, csirkeszerű egybefüggő darabok!) és kevesebb a takony, ami ráadásul nem az a fajta, ami darabokban esik le a villáról. A nagy adag egy normál étvágyú embernek kicsit több, mint elég.

 Kelly's 

A svédasztal csalóka dolog: az ember valószínűleg sokkal többet szed az adott ételből, mint amit tényleg meg szeretne enni, és már nem marad gyomorsav annak, amiből még csemegéztünk volna – ez a Kelly's-ben baromira így van. A kínai gombás csirke (ami miatt végülis ide jöttünk) először is hideg, ami kellemetlen meglepetés – bár így rögtön értelmet nyert a pulton sorakozó négy mikró létezése –, mert akkor már Foodboxot is ehettem volna. A hőmérsékleten felül pedig valami furcsa, füstös íz rontja a tészta élvezeti értékét, pedig maga a csirkés takony egészen jó volt. A rántott cukkininek és a fizika határait feszegető vékonyságú rántott csirkemellnek pedig nem jutott hely, miután lelkiismeretesen dugig tömtem magam, pedig azok finomak voltak. Szóval a nagy tál meghaladta evőképességeimet, valószínűleg a kicsi is elég lett volna (ami méretre kb. a Tao kisadagjával van egy súlycsoportban).

  Verdikt  

A meccsnek vége, KO nem történt, a kék játékos nyert pontozással. Elhelyezkedés és árak szempontjából kiegyenlített volt a küzdelem, de az étel minőségével a Tao bevitt pár gyomrost. Ne írjuk le azonban a Kelly's-t sem, aki már biztosan bosszúját tervezgeti. Revenge is a dish best served cold – tartja az angolszász mondás, és mint tudjuk, a hideg ételek tálalása pedig a specialitásuk.

Pszt! Szóljunk, ha újabb helyet teszteltünk?
Ha lájkolsz minket Facebookon, előbb értesülhetsz az új posztokról, mint a barátaid. Kattints az instant hipszter-élményért!

Tao

WWW

1053 Budapest, Kálvin tér 4.

A közelben: BCE (Közgáz), ELTE-ÁJK,
KRE-BTK, KRE-HTK,
SOTE-GYTK

Konyha: kínai

Árkategória: $ $ – - -

Értékelés: ★★★★★

Kelly's Food

WWW

1052 Budapest, Károly körút 16.

A közelben: ELTE-BTK,
ELTE-PPK

Konyha: kínai, frissensültek

Árkategória: $ $ – - -

Értékelés: ★★☆☆

2 komment

Címkék: kínai 3* 5* frissensültek ELTE-BTK 3$ BCE (Közgáz) ELTE-ÁJK KRE-HTK KRE-BTK 2$ SOTE-GYTK ELTE-PPK

A bejegyzés trackback címe:

https://menza.blog.hu/api/trackback/id/tr475653218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása